“…Όλα τα προγράμματα τραυλισμού και λογοθεραπείας που πέρασα επικεντρώνονται κυρίως στην επιβράδυνση της ομιλίας κάποιου. Χρειάζεται οι τραυλοί να μειώσουν τον ρυθμό ομιλίας τους για να αποκτήσουν ευχέρεια;…”
Αυτό λαμβάνεται από το email ενός αναγνώστη.
Ήθελα να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα σε ένα άρθρο, ώστε κάθε PWS να μπορεί να επωφεληθεί από αυτό.
Εδώ είναι η άποψή μου για την ερώτηση…
Η απάντηση εξαρτάται από το άτομο, τα χαρακτηριστικά του τραυλισμού και την προσωπικότητά του που μιλάει. Θα σας πω ακριβώς γιατί, αλλά πριν το κάνω αυτό, επιτρέψτε μου να σας κάνω μερικές ερωτήσεις.
1) Έχετε στιγμές που μιλάτε κλειδαρασ αγια βαρβαρα άπταιστα και ΔΕΝ αντιμετωπίζετε προβλήματα ομιλίας; (π.χ. μιλάτε στον εαυτό σας στον καθρέφτη ή μιλάτε με τον σκύλο σας κ.λπ.)
2) Είναι η ομιλία σας ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΗ που δυσκολεύει τους άλλους να καταλάβουν τι λέτε και να επικοινωνήσετε επειδή δεν μπορείτε να προφέρετε τις λέξεις καθαρά;
Εάν απαντήσετε στην ερώτηση 2 ως «ναι», τότε σας προτείνω να εργαστείτε για να επιβραδύνετε την ομιλία σας. Εάν απαντήσετε στην πρώτη ερώτηση ως «ναι» και στη δεύτερη ως «όχι», τότε προσωπικά δεν πιστεύω ότι η μείωση του ρυθμού της ομιλίας σας είναι απαραίτητη όταν πρόκειται να ξεπεράσετε τον τραυλισμό σας.
Όταν πρόκειται να είσαι καλύτερος επικοινωνιακός, το να μιλάς κάπως πιο αργά είναι σημαντικό… φυσικά σε περίπτωση που η ομιλία σου είναι πολύ ΓΡΗΓΟΡΗ. Παρακολουθήστε τους πολιτικούς. πόσους πολιτικούς ξέρεις που μιλάνε σαν πολυβόλο; Νομίζω ότι το να μιλάς «όχι πολύ γρήγορα» είναι σημαντικό γιατί κάνει εσένα και την επικοινωνία σου «πιο cool» και πιο αποτελεσματική/οργανωμένη/καλή.
Από την άλλη, όταν πρόκειται να τραυλίσεις και να το ξεπεράσεις…
Εάν έχετε φορές που μιλάτε χωρίς ομιλία, τότε είναι προφανές ότι “ΞΕΡΕΤΕ” πώς να μιλάτε άπταιστα με τον τρέχοντα ρυθμό ομιλίας σας. Επομένως, δεν νομίζω ότι η επιβράδυνση του ρυθμού της ομιλίας σας είναι απαραίτητη. Είμαι υπέρ του να δίνονται περισσότερες ΠΑΥΣΕΙΣ αντί να μιλάμε με πιο αργό ρυθμό ομιλίας.
Ας υποθέσουμε ότι έχω μια συνέντευξη για δουλειά ή μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση όπου θα χρειαστεί να συστηθώ.
Αντί να πω “Γεια, το όνομά μου είναι Chazzler DiCyprian και είμαι…”, λέω “(παύση) Γεια (παύση) το όνομά μου είναι (παύση) Chazzler DiCyprian(παύση)και είμαι…”
Κατάλαβες τι εννοώ?! Αυτό δεν μειώνει τον ρυθμό της ομιλίας σας, γιατί μιλάτε με τον ίδιο ρυθμό και τα πάντα, αλλά απλώς κάνετε πιο συχνές ΠΑΠΟΥΣΕΣ. Αυτό εξουδετερώνει την τάση μας να βιαζόμαστε να μιλήσουμε και μας δίνει τη δυνατότητα να αντισταθούμε στην πίεση του χρόνου!
Το να επιβραδύνετε την ομιλία σας, ώστε κάθε λέξη που χρησιμοποιείτε σε μια πρόταση να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προφέρετε, μπορεί να σας χαλαρώσει λίγο, αλλά εκτός από αυτό απαιτεί να είστε εντελώς απομονωμένοι από το να είστε άνθρωπος. Γιατί;
Γιατί εμείς ως άνθρωποι ζούμε με τα ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ μας… και τον τρόπο που ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ τα συναισθήματα, τα συναισθήματα, τις σκέψεις μας κ.λπ. λέγεται ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Τώρα σκεφτείτε το. Μπορείτε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας όταν μιλάτε σαν “σιγά σιγά”; Η ομιλία έχει να κάνει με την επικοινωνία και αν αισθάνεστε ενθουσιασμένοι, ανεξάρτητα από το τι αντικατοπτρίζει πάντα τον τόνο της φωνής σας, τον ρυθμό ομιλίας σας κ.λπ. έκφραση και επικοινωνία συναισθημάτων, συναισθημάτων, σκέψεων κ.λπ.
Η πρότασή μου σε εσάς είναι: Μην εστιάζετε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ στον ρυθμό ομιλίας σας και στους μηχανισμούς της ομιλίας σας, όπως στον τρόπο παραγωγής κάθε ήχου. Ο “υπερβολικός έλεγχος” θα σας απομακρύνει από το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εάν μπορείτε να μιλήσετε άπταιστα και καθαρά σε ένα πλαίσιο, αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός ομιλίας σας είναι αρκετά καλός. Φυσικά, όσον αφορά τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες, είναι μια διαφορετική ιστορία και μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό σε άλλη στιγμή, αλλά μιλώντας αποκλειστικά για τραυλισμό, ο ρυθμός της ομιλίας σας δεν θα σας βοηθήσει να επιτύχετε ευχέρεια, εκτός αν μιλάτε σαν πολυβόλο όπου τα πάντα είναι εκτός ελέγχου σας και η πρώτη φορά που ξέρετε τι λέτε είναι όταν το άκουσες πραγματικά αφού το είπες!
Λοιπόν, η απάντηση της ερώτησής σας αλλάζει ανάλογα με ΠΟΙΟΝ μιλάμε. Μερικοί μπορεί να χρειαστεί να επιβραδύνουν τον ρυθμό ομιλίας τους επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξουν τι λέτε και πώς το λέτε. Σκεφτείτε το, πώς θα μπορούσατε να ξέρετε τι να πείτε με οργανωμένο και εύγλωττο τρόπο αν μιλάτε σαν πολυβόλο και δεν σταματήσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο να ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ το περιεχόμενό σας… πόσο μάλλον να σκέφτεστε και να επικεντρώνεστε στο φυσικό εργαλεία ομιλίας που χρησιμοποιείτε.
Αλλά και πάλι λαμβάνοντας υπόψη ότι έχετε «όχι πολύ γρήγορο» ρυθμό ομιλίας, για μένα το να μιλάτε πιο αργά δεν έχει καλή αξία. Αντίθετα, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε παύσεις. Στην πραγματικότητα, η χρήση των PAUSES με τον ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ είναι ένα από τα ΚΟΡΥΦΑΙΑ 3 ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΑ και ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΤΕΡΑ εργαλεία/τεχνικές ομιλίας μου.
Επιπλέον, η επιβράδυνση του ρυθμού σας κάνει την ομιλία σας μονότονη, κάτι που την κάνει επίσης βαρετή και μη αποτελεσματική.
Μην εστιάζετε στον τρόπο που παράγετε τους ήχους, ξέρετε ήδη πώς παράγετε